Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο “braille”, σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας, του Δήμου Φλώρινας και του Συλλόγου τυφλών – ατόμων με προβλήματα όρασης Δυτικής Μακεδονίας, στο  χώρο  του Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, επί της οδού Σιδηροδρομικού Σταθμού 8, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:00 μ.μ.

O σύλλογός μας ανταποκρίθηκε από τη πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του δημιουργού για την συνδιοργάνωση αυτής της μοναδικής έκθεσης δίνοντάς μας τη χαρά να είμαστε οι ξεναγοί σε μία εικαστικοί έκθεση για τους βλέποντες και να περάσουμε μέσα από αυτή το μήνυμα της αναγκαιότητας για τη δημιουργία προσβάσιμων χώρων και υποδομών με σκοπό τη καθολική συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία στη τέχνη και τον πολιτισμό.

Για τον εικαστικό δημιουργό κοινωνία, πολιτεία και τέχνη είναι έννοιες αλληλένδετες μεταξύ τους. Με το έργο του “braille”, επιτυγχάνει μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού όσοι γνωρίζουν τον ομώνυμο κώδικα, μπορούν να αντιληφθούν τα κείμενα των επιγραφών, τη στιγμή που οι υπόλοιποι βλέποντες στέκονται αμήχανοι στο χώρο. Όραση και αφή ενεργοποιούνται συνεπώς με έναν ξεχωριστό τρόπο. Δεν είναι άραγε ιδιαίτερο να βρισκόμαστε σε ένα χρωματιστό δωμάτιο, αλλά να μη μπορούμε να το δούμε;

Όταν αναφερόμαστε στον όρο ενσυναίσθηση εννοούμε ότι η επικοινωνία μας εμβαθύνεται με άλλα πρόσωπα μέσω της συναισθηματικής ταύτισης ή κατανόησης των σκέψεων και της συμπεριφοράς των άλλων. Σε αυτό το επίπεδο δε συνδιαλεγόμαστε απλά, κάνουμε κάτι περισσότερο: αντιδρούμε στο συνομιλητή μας με τρόπο με τον οποίο αναπτύσσουμε αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη και αυτό ο δημιουργός Δημήτρη Καπετάνου το κατάφερε.

Δημήτρη σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και σε ευχαριστούμε!

Διάρκεια έκθεσης:

8 Νοεμβρίου 2022 – 5 Ιανουαρίου 2023 Εγκαίνια έκθεσης: 13 Νοεμβρίου 2022 Ώρες προσέλευσης:

Δευτέρα έως Κυριακή 07:30 – 17:00 μ.μ.

Τρίτη κλειστά

Από @anikos